Sajtó

Január 7-én indult a Szóval?! Országos Vitaverseny, melyre idén is várjuk a középiskolás disputázni vágyók jelentkezését, hogy megmutathassák a magyar diákok felkészültségét és talpraesettségét.

A Vitaverseny nyitóeseményen Scherer Péter “Pepe” és Mucsi Zoltán “Kapa” színészek,  Nagy Tímea és Gergely István olimpiai bajnok sportolók, Mészáros Antónia és Stumpf András újságírók adtak ízelítőt a vitázás alapjaiból az Európa Pontban (Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.) 2013. január 10-én.

További információk:

sajto(kukac)organic.co.hu

 • Sajtóanyag

  100% érv, 0% indulat!

  Megoldhatja-e az EU az ifjúság munkanélküliségi problémáit? – Véget ért a Szóval!? Országos Vitaverseny!

  Nagy sikerrel zárult a harmadik alkalommal megrendezett, négy hónapon át tartó Szóval?! Országos Vitaverseny. A diákok idén is megmutatták, hogyan lehet sportszerűen, indulatok nélkül, észérvek mentén vitázni. A versenyre közel 150 csapat regisztrált; a kétnapos budapesti döntőn az ország legjobb 14 csapata mérkőzhetett meg a legjobb vitázó címért. A versenyt az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium „Vörös Kettes”csapata nyerte, jutalmuk egy-egy Ipad mini tablet és egy háromnapos tanulmányút Kassára, az idei év egyik európai kulturális fővárosába.

  Budapest, 2013. április 28. – A hétvégén lezárult a Szóval?! Országos Vitaverseny, amely négy hónapon keresztül, összesen három fordulón át tette próbára a középiskolások kommunikációs készségeit és vitakultúráját, európai uniós témákban. Az országos döntőn arról vitáztak a fiatalok, hogy vajon az „Ifjúsági munkanélküliség problémájára az EU-nak kell-e hatékony megoldást találnia?”

  A Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett kétnapos végső megmérettetésen az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium „Vörös Kettes” csapata nyert. A döntőbe jutott legjobb két csapat vitáját egy ötfős média-zsűri is értékelte, amelynek tagjai Kertész Anna (Humana Magazin), Kövesdi Péter (Hír24), Bányász Árpád (Origo), Bíró Borbála(Klubrádió) és Náray Balázs (Kossuth Rádió) voltak. A sajtószempontok alapján Sárvári Péter, a „Vörös Kettes”csapat tagja nyerte el a ’ legjobb szónok’ címet.

  A döntőbe jutott két csapat és felkészítő tanáraik hamarosan egy háromnapos tanulmányúton vehetnek részt Kassán, 2013 egyik európai kulturális fővárosában. Az első helyezést elérő disputacsapat tagjainak és felkészítő tanárának nyereménye továbbá egy-egy Ipad mini tablet.

  Sárvári Péter, a nyertes csapat diákja nagyon örült a győzelemnek. „Nagyon élveztem a vitázást, bár volt néhány izzasztó pillanat. Szorítottunk, hogy sikerüljön a győzelem. Az én kedvenc szekcióm egyébként a ’kérdés-válasz’ szakasz, mert erre nem lehet előre készülni” – mondta Péter.

  „Idén a csapatom hatására az iskolában már többen elkezdtek disputázni. Úgyhogy lesz utánpótlás is. Ami megmozgatja a diákokat az általában egy provokatív téma” – mondta Tóth László, a győztes csapat felkészítő tanára.  

  A nyertes csapatnak nehéz dolga volt, hiszen a második helyezett debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, „Cselendzs ökszeptid” csapata igazán komoly érveket sorakoztatott fel amellett, hogy a támogatói oldalon érveljen a vitatéma mellett. A csapat egyik tagját, Gulyás Gergely Kristófot a szakmai zsűri a verseny ’legjobb szónoka’ címmel tüntette ki. A Szóval?! Országos Vitaverseny és kapcsolódó programjai az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére, az Európai Unió finanszírozásában valósulnak meg.

  A több hónapos kampányt a www.szoval.eu oldal, valamint a www.facebook.com/szoval segítette, amelyek a tanárok, a diákok és a kulturált vitázás iránt érdeklődők számára foglaltak össze minden hasznos és szórakoztató információt. A csapatokat segítő tanárok képzését és szakmai támogatását a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Pillar Alapítvány munkatársai végezték. A program kommunikációjáért felelős ügynökség az Organic Communications Kft., a konzorcium vezetője a Színfolt Film Bt.

   

  _________________________________________________________________________________

  „… ki a férfiakkal az Európai Parlamentből!…”

  Vajon lehet olyasmi mellett érvelni, amivel személyesen nem értünk egyet? Pepe, Kapa, olimpikonok és újságírók próbálkoztak meg a kulturált vitázás elsajátításával.

   Indul a Szóval?! Országos Vitaverseny 2013
  Két éve indult el a Szóval?! Országos Vitaverseny, melyet a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament hívott életre. A több hónapon és három fordulón át tartó verseny a demokratikus készségek fejlesztéséhez és az európai uniós ismeretek bővítéséhez járul hozzá. A középiskolások háromfős csapatokban tehetik próbára érvelési és cáfolási tudásukat. A tavalyi évben a vetélkedőre közel 150 diákcsapat jelentkezett Magyarország 100 középiskolájából. A versenynek köszönhetően ma már számos iskolában kialakult a disputa-kultúra, és az intézmények saját vita-köröket alakítottak.

  Budapest, 2013. január 10. – 2013-ban a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament kezdeményezésére újra útjára indul a tanév egyik legizgalmasabb tanulmányi versenye. A Szóval?! Országos Vitaverseny rendhagyó nyitó eseménye a vitakultúra-fejlesztés és a demokratikus párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. Az eseményen újságírók, sportolók és színészek szópárbajoztak arról, hogy be kell-e vezetni nőikvótákat az Európai Parlamentben? A szópárbaj csataterén Pepe és Kapa, vagyis Mucsi Zoltán és Scherer Péter színészek, a Jancsó-filmek híres, évődő-civakodó párosa, Mészáros Antónia, Minőségi újságírásért díjjal kitüntetett újságíró és Stumpf András, Junior Príma díjas újságíró, valamint Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Gergely István kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó kapus „küzdöttek”.

  A vitát a tételmondat mellett érvelő Scherer Péter kezdte, aki úgy vélte „cáfolhatatlan, hogy a nők alkalmasabbak vezetői szerepre”, majd azt mondta, nemhogy női kvóta kell, hanem „ki a férfiakkal mind az Európai Parlamentből, mind pedig a magyar Parlamentből!”. Az ellenző oldal valamennyi tagja kiemelte, hogy a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció, és „nincs szükségünk mesterséges segítségre, magunktól is meg tudjuk haladni a férfiak teljesítményét” – tette hozzá Mészáros Antónia.

  Az eseményt a Külügyminisztérium részéről Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete részéről Dr. Szűcs Tamás képviseletvezető, Lővei Andrea az Európai Parlament Tájékoztatási Iroda megbízott irodavezetője, és a verseny szervezői részéről pedig Lévai Balázs nyitotta meg. Győri Enikő beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy Magyarországon „minél többen merjenek, tudjanak, szeressenek vitatkozni”, ehhez járul hozzá a maga eszközeivel a vitaverseny. Egyetértett a Szóval?! mottójával: „100 százalék érv, 0 százalék indulat”, de megjegyezte, hogy az észérvek mellett az érzelmeknek is jelentős szerepük lehet a vitákban, segíthetik a vitapartnerek meggyőzését.

  2013 ’A polgárok európai éve’. Ehhez kapcsolódóan Dr. Szűcs Tamás nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy „fontos, hogy ne csupán magyarnak, hanem európai polgárnak is érezzük magunkat”. Hozzászólásában Lővei Andrea kifejtette, hogy a versenyen elsajátítható retorikai készségek az élet minden területén alkalmazhatóak, és remek alapot nyújtanak azon diákok számára is, akik jövőjüket közéleti szereplőként képzelik el.

  A verseny 2013. január elejétől április végéig összesen három fordulón át (előválogatás, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő disputa csapatok vitatudását és EU-s ismereteit. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat adnak meg a szervezők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákravonatkozik. A csapatokat vezető tanárok ingyenes képzést és folyamatos szakmai támogatást kapnak; ezt idén is a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Pillar Alapítvány munkatársai segítik.

  Az első helyezést elérő legjobb disputa csapat tagjainak és felkészítő tanárának nyereménye egy-egy Apple Ipad mini tablet. A döntőbe jutott két csapat és a felkészítő tanárok jutalma egy háromnapos szlovákiai tanulmányút lesz a 2013-as év Európai Kulturális Fővárosába, Kassára.

   A középiskolás csapatok jelentkezésének és előválogatásának határideje: 2013. február 4., 12.00 óra. Jelentkezés és további információ a www.szoval.eu oldalon található. Kövessen minket a facebookon is, www.facebook.com/szoval.

  További információval készséggel állunk rendelkezésre!