Versenykiírás

A Szóval?! Országos Vitaverseny egy országos tanulmányi vetélkedő, melyben középiskolás fiatalok vehetnek részt. Ez a verseny sportot űz a vitázásból – itt a legjobban vitázó fiatalok értékes jutalmakra válthatják az érveiket. Ha már rutinos vitázó vagy, akkor azért, ha még csak most ismerkedsz a műfajjal, akkor pedig azért érdemes belevágnod!

A Vitaversenyre középiskolás csapatok jelentkezhetnek. Minden csapatnak három vitázóra van szüksége és egy felkészítő tanárra, aki segíti a csapatot a versenyzésben és a felkészülésben.

A verseny 2012. január 9. és 2012. április 29. között összesen három fordulón át (előválogatás, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő disputa csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat adunk meg, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik.

A Szóval?! több mint egy verseny. Az Országos Vitaversenyt rengeteg izgalmas további program kíséri, például:

a Szóval?! Fotópályázat egy online zajló vetélkedő, melyen a Vitaversenyen résztvevő csapatok indulhatnak. A Fotópályázat 2012. február 15-én veszi kezdetét a regionális döntőkbe bekerült disputa csapatok között.  A csapatok bemutatkozó fotóit a Vitaverseny facebook oldalán tesszük közzé, ahol a közönség szavazhat a legkreatívabbnak talált pályaműre.

a Disputa-rap-szódia rap szövegíró verseny a kulturált vitázásról. A 2012. április 2-án induló vetélkedőn minden középiskolás fiatal részt vehet, függetlenül attól, hogy az Országos Vitaverseny résztvevője-e. A versenyzőknek kész számaikat a www.szoval.eu honlapra kell feltölteniük, a beérkező pályázatokat Magyarország legnevesebb rapperei bírálják el.  A Disputa-rap-szódia első helyezettjének nyereménye egy fellépési lehetőség egy ismert hazai rapperrel.

a VitaCoolTúra egy online kaland a vitázás és érvek világában azok számára, mely 2012 februárjában új témákkal és szituációkkal várja azokat, akik nem vesznek részt az Országos Vitaversenyen de szívesen próbára tennék vitatudásukat.

Kik jelentkezhetnek?
Magyarországi középiskolás jogviszonnyal rendelkező fiatalok háromfős csapatai jelentkezhetnek. A jelentkezés feltétele, hogy a csapat rendelkezzen egy felkészítő pedagógussal, aki részt vesz a felkészítő tanári képzésen és elkíséri a csapattagokat a verseny fordulóira. A csapattagok több különböző iskola tanulói is lehetnek.

Akkor is jelentkezhetünk, ha még sosem disputáztunk?
Igen! Az Országos Vitaversenyre való jelentkezéshez és az előválogatáson való részvételhez nincs szükség disputás tapasztalatokra. A regionális döntőkbe bejutott csapatok felkészítő tanárainak egy kétnapos képzést szervezünk márciusban, ahol megismerkedhetnek a disputával, a formális vita tanításának módszertanával, valamint az EU-s ismeretek alapjaival. Így azok a csapatok is magabiztossággal fel tudnak készülni a vetélkedőre, akik csak most ismerkednek a disputával.

 Hogyan lehet jelentkezni a Szóval?! Országos Vitaversenyre?
Jelentkezni online lehet a www.szoval.eu honlapon. A regisztrációhoz a jelentkezési lapot kell kitölteni. A jelentkezés akkor lesz érvényes, ha a csapat megoldja az előválogatás feladatait, amelyeket regisztráció után tud megtekinteni.

Milyen fordulókból épül fel a verseny?
A Szóval?! Országos Vitaversenyre jelentkező csapatok összesen három fordulóban vesznek részt:
1. forduló – előválogatás: a csapatok online selejtezője. Az előválogatáson való részvételhez nem szükséges a disputázás terén szerzett tapasztalat. Az előválogatás eredményei alapján minden régióból 8-8 csapat jut tovább a Vitaverseny 2. fordulójába.

2. forduló – regionális döntők: az előválogatáson legjobbnak bizonyult csapatok versenye. A regionális döntőkre 2011. március 26. és április 4. között kerül sor. A regionális döntőkön minden csapat 2 vitát játszik, a regionális döntők vitatémáját 2012. február 15-én hirdetjük meg. A regionális döntőkön legjobban szereplő két csapat (minden régióból 2-2) jut tovább a 3. fordulóba.

3. forduló – országos döntő: a Vitaverseny záróeseménye Budapesten, időpontja: 2012. április 28-29. Az országos döntő témáját 2012. április 6-án hirdetjük ki. 

Mik az előválogatás feladatai?
Az előválogatás két részből, egy online műveltségi játék (Kártyagyár) megoldásából és egy érvelő esszé elkészítéséből áll. Az érvelő esszében a csapatnak egy cáfoló választ kell írnia a honlapon található “Az EU tovább már nem bővíthető” című video-beszédre. Az esszé pontozásának szempontjait a Versenyszabályzat tartalmazza. Az előválogatás online zajlik, a feladatok teljesítésének határideje: 2012. február 2., 12.00 óra.

Egy iskolából több csapat is jelentkezhet?
Iskolánként maximum 2 csapat jelentkezésére van lehetőség. Túljelentkezés esetén a verseny kiírói ezt a keretszámot iskolánként egy csapatra csökkenthetik. Ebben az esetben az előválogatáson jobban teljesítő csapat vehet részt a versenyben.

 Mit lehet nyerni?
A versenyző csapatok értékes jutalmakat nyerhetnek. A Szóval?! Országos Vitaverseny első helyezett csapatának nyereménye egy tíznapos tanulmányút az Európai Ifjúsági Parlamentre, Tallinba.  

Milyen költségekkel jár a részvétel?
A versenyzés a résztvevők számára nem jár költségekkel. A versenyző fiatalok és felkészítő tanáruk részvételének költségeit (szállás, ellátás, utazás) a verseny kiírói állják. A tanárképzés költségeinek térítését (képzési díj, szállás, ellátás, útiköltség) szintén a verseny kiírói vállalják.

Milyen vitaformátumban zajlik a verseny?
A Szóval?! Országos Vitaversenyen alkalmazott vitaformátum a Karl Popper vita. A csapatokat a regionális döntőkön és az országos döntőn is háromtagú zsűri értékeli. A Karl Popper vita részletesebb ismertetését lásd a Versenyszabályzatban.